Vaarini kertomat tarinat Amerikkaan lähteneistä sukulaisista tekivät minusta sukututkijan

15.02.2019

Muistan lapsuudenkodissani olleen vanhan kuvakortin, jossa oli kuva hattupäisestä rusettikaulaisesta miehestä.  Mies näytti kuvassa hyvinvoivalta ja varakkaalta. Kuvan taakse oli mustekynällä kirjoitettu tekstiä vaatimattomalla suomen kielellä ja allekirjoitus "John Rivers".

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella Suomesta lähti yli 300 000 ihmistä Amerikkaan. Suurin osa heistä oli syntyjään pohjanmaalta. Lähtijöiden joukossa oli myös vaarini kaksi setää ja täti, joiden historiaa olen tutkinut vuosien saatossa paljon.

Vaarin vielä eläessä juttelimme usein vanhoista sukujutuista ja hänen Amerikkaan lähteneistä sukulaisistaan.


John Rivers oli vaarini setä, joka lähti isosiskonsa perässä Amerikkaan 1800-luvun lopulla. Ristimänimeltään hän oli Johan Konstantin Köyhäjoki eli tuttavallisemmin kutsuttuna Konsta, mutta Amerikassa hän käytti nimeä John Rivers.


Oskari-sedästään vaari kertoi, että mies olisi kuollut Amerikassa nuorena parikymppisenä hammasmätään. Hänellä ei tiettävästi ollut perhettä uudessa kotimaassaan. Oskari oli Konstan veli.

Kuvakortista tuttu John-setä puolestaan avioitui viisikymppisenä itseään huomattavasti nuoremman naisen kanssa. Setä oli ollut varakas ja hän oli omistanut useita pelihalleja. Vaari kertoi, että pariskunnalle oli syntynyt kaksi tytärtä, joiden luona vaarini ja mummuni olivat vierailleet 70-luvulla. John-setä ja nuori vaimo olivat eronneet lasten ollessa pieniä. Setä oli menettänyt erossa omaisuutensa, sillä huhu kertoi, että mies olisi lyönyt vaimoaan.

Vaarini täti, Maria syntyi vuonna 1865. Hän oli sisarussarjan ensimmäinen, joka lähti Amerikkaan. Maria oli vaariani 57 vuotta vanhempi, eli hän ehti asua Amerikassa 32 vuotta ennen vaarini syntymää. Hänen elämästään vaari tiesi kertoa vain sen, että täti oli avioitunut suomalaisen miehen kanssa ja heillä oli paljon lapsia.


Puhuimme vaarin kanssa joskus puoliksi tosissaan ja puoliksi leikillään, että mitäpä jos lähtisimme kaksistaan Amerikkaan ja kävisimme tervehtimässä amerikanserkkuja. Valitettavasti sille reissulle emme päässeet koskaan, sillä vaari kuoli vuonna 2004.

Nämä vanhat suvun tarinat ja muistelmat ovat mietityttäneet aina, eivätkä ne ole antaneet vuosien aikana minulle rauhaa. Mikä on totta, mikä vain huhupuhetta? Millaista porukkaa Amerikkaan lähteneet olivat ja voisikohan heidän jälkeläisiään löytää? Ja mitä sitten, vaikka löytyisikin?

Tarinat tekivät minusta sukututkijan huomaamattani

Jos vaarini eläisi, voisin jo nyt kertoa hänelle tarkemmin mitä kaikkea hänen tätinsä ja kahden setänsä elämään on kuulunut Amerikassa.

Konsta eli John-setä oli todellakin avioitunut itseään huomattavasti nuoremman naisen kanssa. Ikäeroa oli 28 vuotta. Pari oli eronnut 1930-luvun alkupuoliskolla, suhteellisen lyhyen avioliittoajan jälkeen. Ex-vaimo Martta oli avioitunut myöhemmin uudelleen, eikä setä-John enää avioitunut toista kertaa. Setä kuoli 1950-luvun lopulla.


Oskari, parikymppinen naimaton nuorimies ei ollutkaan sinkku, vaan hän ehti avioitua Suomessa 1900-luvun alussa ennen Amerikkaan lähtöään. Vaimo matkasi perässä hieman myöhemmin ja heille syntyi tytär nimeltään Seidi Sanelma vuonna 1904, vuosi ennen Oskarin kuolemaa. Kaustisen kirkon kirjoissa olevien merkintöjen mukaan Oskari kuoli 27-vuotiaana, mutta hänen kuolinsyyksi on hammasmädän sijaan merkitty spitaali. Liekö kuolinsyy papin keksimä, huhupuhe vaiko tosiasia? Vaimo kuoli viisi vuotta myöhemmin, joten tytär jäi orvoksi alle kouluikäisenä.

Maria-täti avioitui Oscar Mäkelä-nimisen miehen kanssa.  Kuva Marian ja hänen puolisonsa hautakivestä on nähtävillä Findagrave.comissa eli täällä >

Kuva hattupäisestä isoisosetä-Johnista on kulkenut mukanani yli kaksikymmentä vuotta, ja hän onkin suurin syy siihen, miksi alunperin aloin tehdä sukututkimuksia.

Nämä jutut ovat vain pieniä murusia siitä, mitä kaikkea olen sukututkijana löytänyt sukuni menneistä sukupolvista.  Suvun tarinat kummittelevat mielessäni niin pitkään, ettei minun auta muuta kuin yrittää selvittää, mitä tapahtui ja miten asiat oikeasti ovat menneet. Onko se sukuvika, jos haluaa penkoa menneitä?

Haluatko tietää, mitä tapahtui orvoksi jääneelle vaarini sedän, Oskarin tyttärelle Seidille, ja kuinka hänet ja hänen jälkeläisensä lopulta löysin?