Sukupuusta paljastuikin yllätys – sinkkumieheksi oletetulla vaarini sedällä olikin perhe!

03.03.2019


Kaustislaisen Heikki Känsäkankaan kirja vuodelta 2012 Kinttupolkujen varsilta on hieno kokoelma köyhäjokisia perinnetarinoita ja sukutauluja valokuvineen.  Kyseinen kirja käynnisti pitkän, mutta palkitsevan sukututkimusurakan, joka toi sukupuuhuni uuden oksan!

  • Käy lukemassa aikaisemmin kirjoittamani juttu sukututkimustaipaleestani, se taustoittaa hieman lisää myös tätä blogipäivitystä.  Tekstin löydät  -> täältä.


Kinttupolkujen varsilta -kirjasta löytyy minun isän isän isän isän Matti Johaninpoika Harabackan (s. 19.2.1837, k. 27.4.1899) sukupuu. Puu on hyvin pelkistetty ja sen tiedoissa on puutteita.

Siihen ei ole esimerkiksi merkitty Kalle-vaarini sedän Konstan eli John Riversin lapsia lainkaan. Lisäksi hänen kuolintietonsa on väärin.  Toisaalta tarkempia tietoja Konstasta ei edes ole Kaustisen kirkon kirjoista saatavilla, sillä hänen tietojaan ei ole Kaustisen seurakuntaan koskaan toimitettu.

Kaustisen seurakunnasta kerrottiin aikoinaan minulle, että esimerkiksi Amerikkaan lähteneiden tietoja kerättiin yleensä kinkereillä papin toimesta.  Tietojen toimittaminen kotiseurakunnalle oli pääasiassa maasta lähteneen henkilön omaisten varassa. 

Jos Suomeen jääneet omaiset eivät tietoja toimittaneet seurakunnalle, monen Amerikkaan lähteneen tiedot ovat siitä syystä jääneet vaillinaisiksi. Se selittänee myös sen, miksei esimerkiksi John Riversin lapsia ja kuolintietoja Kaustisen seurakunnalla ei ole, eivätkä ne päätyneet kyseisen kirjan sivuille. 

Mutta vaarini toisesta Amerikkaan lähteneestä sedästä Oskarista löytyikin sitten yllättävä tieto!

Yksi nimimerkintä kiinnitti sukupuussa huomioni, sillä se kuului kohtaan, jossa sellaista ei olisi pitänyt olla. Tai niin alkuun luulin...

Vaarini kertomuksen mukaan hänen yksi sedistään, Oskari oli naimaton ja lapseton mies, joka lähti siskonsa ja veljensä tavoin Amerikkaan.   Mutta se, että Kinttupolkujen varsilta-kirjassa hänen nimeensä olikin liitetty Seidi-niminen lapsi, muuttikin tarinan aivan toiseksi. Ja tästä yllättävästä löydöstä innostuneena päätin selvittää, mitä tämän nimen taakse oikein kätkeytyy.Aluksi tein perushakuja internetin eri sukututkimuspalveluista (mm. Familysearch, Ancestry ...). Haut eivät tuottaneet oikeastaan mitään sellaista, mikä olisi edistänyt tutkimusta, joten tilasin Kaustisen seurakunnasta Oskarin virkatodistuksen:

Vaarini setä, Oskari eli Karl Oscar Köyhäjoki (s. 3.6.1878 Kaustinen) vihittiin veteliläisen Olga Kristiina Henrikintytär Tiaskorven kanssa 14.7.1901.

Vetelin seurakunnasta tilaamani Olgan virkatodistus puolestaan kertoi, että Olga oli syntynyt 3.7.1880 ja hänen vanhempansa olivat Kaisa Matintytär os.  Jyrkkäniemi ja Henrik Antinpoika Haapasalo, e. Haukilahti.

Lähtöpäivä oli yleensä varmin tieto  sillä pappilasta piti noutaa papintodistus matkaa varten.


Oskari oli merkitty Amerikkaan lähteneeksi 25.8.1901, samoin Olga. Mutta Olgan kohdalla lähtö oli yliviivattu eikä syytä sille ollut tiedossa. Olgan ensimmäinen matkustussuunnitelma oli mennä Fitchburgiin, Massachussetsiin Erick Lepistön luokse, mutta suunnitelmat ilmeisesti muuttuivat ja hän matkustikin East Jeffreyhyn, New Hamsphireen Andrew Kauppisen luokse. Maahan hän saapui marraskuun lopulla 1901.

Samassa seurueessa matkasi 17-vuotias Maria Lepistö ja Andrewin eli tutummin Antin kolme nuorinta lasta: Lempi, Anders ja Wäinö Kauppinen.

Se, missä Oskari ja Olga kohtasivat toisensa Amerikan mantereella, on edelleen mysteeri.  Kaustisen kirkon kirjoista löytyy merkintä, että Oskarin ja Olgan tytär Seidi Sanelma Köyhäjoki syntyi 20.1.1904 Finlaysonissa, Minnesotassa, joten oletan heidän asuneen noihin aikoihin siellä. 

Oskari kuoli seuraavana vuonna 6.11.1906, ja Kaustisen kirkon kirjoissa hänen kuolinsyykseen on merkitty spitaali. Olga palasi Suomeen muutama vuosi myöhemmin Seidin kanssa.  Valitettavasti Olgakin kuoli, ja hänen kuolinpäiväkseen on merkitty 6.12.1910.  Hän kuoli ilmeisesti Kaustisella, sillä hänen kuolintietonsa löytyy Kaustisen kirkon kirjoista.


Seidistä tuli orpo kuuden vanhana


Siirtolaisinstituutin tietojen mukaan Seidi matkusti vuonna 1911 takaisin Amerikkaan Roosa Tiaskorven kanssa (s. 6.10.1882) Viktor Korpela-nimisen miehen luokse. Mies maksoi tämän matkan.

Matkustusasiakirjoihin oli merkitty Roosan lähiomaiseksi hänen äitinsä Johanna Tiaskorpi Haapasalon kylästä Vetelistä. Seidin lähiomaiseksi oli merkitty hänen isoäitinsä Kaisa Tiaskorpi, Tiaskorvenkylästä, Halsualta.  Eli kyseessä oli siis Olgan äiti.

Seidi palasi vielä kertaalleen takaisin Suomeen, sillä Kaustisen kirkon kirjoissa on merkintä, että hän muutti Poriin 6.9.1913.

Vielä samana vuonna Seidi matkusti jälleen Amerikkaan. Tällä kertaa hän oli Viktor ja Maria Korpelan mukana. Pariskunta oli merkitty Seidin ottovanhemmiksi. Sama mies maksoi Seidin ensimmäisen matkan takaisin Amerikkaan joitakin vuosia aikaisemmin.

Viktor Rikhard Korpela oli syntyjään Merikarvialta ja vaimo Tekla Maria Korpela syntyi Raumalla.

Varmistaakseni kaiken löytämäni tiedon, tilasin Porin seurakunnasta Seidin virkatodistuksen.  Porin käräjäoikeus oli julistanut hänet kuolleeksi 10.6.1996, ja  hänen nimensä olivat vanhoissa kirkon kirjoissa muodoissa: Seiti Sanelma ja Seiti Sanelma Oskarintytär.  Hänet on mainittu Viktor Rikhard Korpelan ja hänen vaimonsa Tekla Maria o.s. Ekblomin kasvatiksi. 

Internet, seurakunnan arkistot ja avuliaat sukututkijat sekä oma pohjaton uteliaisuuteni auttoivat lopulta löytämään Seidin!

Seidillä oli kaksi tytärtä

Seidi tunnettiin myöhemmin nimellä Sadie ja hän avioitui parikymppisenä Walter Laraway -nimisen miehen kanssa. Heille syntyi kaksi tytärtä:  Evelyn (1925-2009) ja Marie (1929-).

Valitettavasti tyttärillä oli sama surullinen kohtalo kuin heidän omalla äidillään. 

Tyttöjen ollessa alle kymmenvuotiaita, heidän äitinsä Seidi kuoli tuberkuloosiin vuonna 1933.


Seidin hautakivi on nähtävillä -> täällä

Tämän hetkisen tietoni mukaan Seidin vanhin tytär Evelyn meni naimisiin ja hänelle syntyi lapsia. Apuja Seidin ja hänen jälkipolvien löytämiseksi sain myös eräältä amerikkalaiselta sukututkijalta.

Seidin vanhemman tyttären Evelynin lapsenlapsen kanssa olen kirjoitellut muutamia viestejä joitakin vuosia sitten  Facebookin välityksellä, joten pieni yhteys valtameren taakse on olemassa.   Kyseinen henkilö on siis Seidin tyttären poika, minun sokeriserkkuni. 

Isoserkku, pikkuserkku, sokeriserkku...

Mutta Marien tiedot ovat vielä selvittämättä. Voi olla jopa mahdollista, että Seidin nuorin tytär onkin vielä elossa, sillä hänen kuolintietoaan en ole vielä toistaiseksi löytänyt mistään!

Paljon siis on vielä tutkittavaa, mutta se on nyt ainakin varmaa tietoa, että vaarin setä Oskari oli ukkomies lähtiessään maailmalle ja Seidi on hänen tyttärensä ...

Vai onko?

Vaikka tieto Oskarin ja Olgan tyttärestä on olemassa kirkon kirjoissa ja syntymätietokin löytyy, silti se ei kuitenkaan varmista 100% sitä tosiasiaa,  että oliko tyttö Oskarin ja Olgan biologinen lapsi sittenkään... Sillä dokumentteja pariskunnan yhteiselosta Amerikassa en ainakaan vielä ole mistään löytänyt.  Entä jos Oskari ei ollutkaan Seidin isä?

Sukututkimuksessa käytettävät geenitestit auttaisivat tämän asian selvittämisessä mikäli asiaa haluaisi vielä tarkemmin selvittää.


Alla olevan kuvan vasemmanpuoleinen mies on Kalle-vaarini isä.

Sukututkimus on jatkuvassa muutosliikkeessä, joten edellä kirjoittamani asiat saattavat tarkentua ja jopa muuttua sitä mukaa kun asioita pääsen ja ehdin tarkistamaan.