Metsänvartijasta vangiksi

02.01.2021

Vimpelissä 16.5.1864 syntynyt Erkki Matinpoika Kivelä (myöh. Linkkilä) oli metsänvartijana Alajärven Linkkilässä vuoteen 1908 saakka. Metsänvartijan hommat eivät lopulta menneet ihan putkeen Erkin kohdalla.

Wikipedian mukaan metsänvartija on valan vannonut toimihenkilö, joka valvoo omassa valvontapiirissään ettei luvatonta metsänkaatoa ja metsästystä pääse tapahtumaan.

Erkki oli vuonna 1908 heinä- ja joulukuun aikana kaatanut luvattomasti hirviä, jonka vuoksi hänet tuomittiin 180 markan sakkoihin. Vaasan hovioikeus kovensi tuomiota 450 markkaan. Hänen poikansa Henrikki eli Heikki sai niin ikään tuomion yhdestä salakaadosta 50 markkaa sakkoa. Tämäkin tuomio kovennettiin ja loppusumma oli 250 markkaa sakkoa. Varojen vähyyden vuoksi sakot pystyi suorittamaan 55 ja 35 päivän vankeudessa.

Eikö tämä ansaittu rangaistus jo opeta muita salametsästäjiä?, todettiin lopuksi Vaasa-lehden jutussa, jossa annetuista tuomioista kirjoitettiin.


Salakaadosta johtuvien rangaistuksen vuoksi oletan, että Erkki mitä ilmeisimmin joutui pois metsänvartijan toimesta, sillä heti perään uutisoitiin, että Erkki oli sytyttänyt entisen asuntonsa eli metsänvartijan torpan ulkorakennukset tuleen.

Tulipalossa paloi kolme kuormaa heiniä, hevonen ja 3 lehmää. Hän oli yrittänyt sytyttää myös asuinhuoneen palamaan, jossa hänen metsänvartijan paikkansa saanut  Oskari Hakala perheineen asui. Onneksi tämä yritys jäi vain yritykseksi ja vältyttiin henkilövahingoilta.

Helmikuussa 1909 hänet passitettiin neljäksi vuodeksi kuritushuoneeseen ja olemaan kansalaisluottamusta vailla kuusi vuotta yli vapausrangaistuksen ajan.

Vuoden 1889 rikoslain nojalla rikoksiin syyllistynyt, kansalaisluottamuksen menettänyt menetti äänioikeutensa, eikä hän ollut vaalikelpoinen kunnallisissa tai valtiollisissa vaaleissa. Lisäksi häntä ei voitu nimittää valtion tai kunnan virkaan eikä valita jäseneksi kunnallisiin lautakuntiin tai yhdistyksen hallitukseen. Hän ei myöskään voinut toimia todistajana eikä toisen henkilön asiamiehenä oikeudessa. Eikä hän saanut toimia kauppiaana eikä harjoittaa tiettyjä laissa mainittuja elinkeinoja.

Kansalaisluottamuksen määräaikaisesti menettänyt Erkki velvoitettiin myös korvaamaan asianomistajille aikaansaamansa vahingot ja maksamaan kruunulle aiheuttamiansa kuluja.

Erkki ryöstön kohteena

Neljä vuotta myöhemmin ollessaan kotimatkalla Lappeenrannan työvankilasta, hänet ryöstivät armahdetut työvangit Topias Hämäläinen Pieksämäeltä ja Ville Hämäläinen Kotkasta. Miehet olivat lyöttäytyneet junamatkalla Erkin matkaan ja menneet junan pysähdyttyä kahville aseman ravintolaan. Juna ehti lähteä ja miehet kutsuivat Erkin mukanaan muka johonkin sukulaistorppaan Kouvolan kylässä. Lopulta miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa, kaatoivat kaulaliinalla kumoon ja veivät hänen kukkaronsa jossa oli 60 markkaa rahaa. Miehet lähtivät tekonsa jälkeen pakoon. Erkki palasi takaisin asemalle ja ilmoitti tapahtumasta poliisille, joka lähti miehiä seuraamaan. Erkin onneksi hänen junalippunsa oli jäänyt konduktöörille, joten hän pääsi jatkamaan matkaansa kotiin Alajärvelle.

Erkin kuolema

Erkki kuoli vuonna 1930 ollessaan jälleen kerran vangittuna. Hän oli sovittamassa kieltolakirikoksista tuomittua sakkoa sadan päivän vankeudella Virtain vankisiirtolassa. Kuolinpäivänään 10. kesäkuuta 1930 hän oli apumiehenä vankisiirtolan kuorma-autossa, jolla haettiin bensiinilastia Pihlajaveden asemalta. Matkan aikana hän oli alkanut pitelemään rintaansa ja valittamaan kovia pistoksia. Mies kuljetettiin Virtain sairaalaan, mutta kuoli tunnin päästä sydänhalvaukseen.

Erkin perhettä

Erkki oli naimisissa kahdesti. Ensimmäisestä avioliitosta Johanna Möksyn (s. 17.2.1865, Alajärvi - k. 6.2.1914, Alajärvi) kanssa syntyi kuusi lasta, joista yksi heistä oli minun mummoni äiti Johanna eli Hanna Korkeaniemi. Hän syntyi 25.6.1892 ja kuoli Halsualla heinäkuussa 1946.

Erkki vihittiin toisen kerran avioon 9.5.1920 Karstulassa syntyneen Emma Maijatytär Puumalan kanssa.  Emma oli syntynyt  14.3.1872 ja hän kuoli  3.10.1956. Tästä avioliitosta ei tiettävästi ole yhteisiä lapsia.

 

LÄHTEET:
Erkin virkatodistus
Kirkon kirjat, Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot, digi.kansalliskirjasto.fi:

Vaasa, 02.03.1909, nro 24, s. 3
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/778420?page=3
Vaasa, 29.04.1909, nro 46, s. 2
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/778448?page=2
Juridiska föreningens i Finland tidskrift, 01.01.1910, s. 729
https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1112858?page=729
Virtain, Ähtärin, Alavuden ja Töysän Sanomat, 13.06.1930, nro 24, s. 1
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1767759?page=1